Werken in de IT

Is werken in de IT iets voor jou?

Geplaatst: 6 december 2022

Inmiddels kunnen we in het dagelijks leven niet meer zonder informatietechnologie, zeker niet in het bedrijfsleven! Nu zoveel mensen dagelijks gebruiken maken van softwareproducten, wordt het IT-werkveld ook meer en meer een omgeving waarin de mensen centraal komen te staan. De razendsnelle ontwikkelingen maken het een dynamische branche met veel mogelijkheden voor werkzoekenden!

In dit artikel kom je erachter of werken in de IT iets voor jou is!  

 

Diversiteit en uitdaging in je werk

De IT-branche is heel divers op werkgebied. Je hoeft dus niet perse goed code te kunnen schrijven om in aanmerking te komen voor een leuke baan in deze branche (tenzij je natuurlijk softwareontwikkelaar wilt worden). Wel is het belangrijk om affiniteit te hebben met de producten en de doelgroep.

Een belangrijke eigenschap die je moet bezitten om succesvol te zijn in deze branche, is dat je de processen en behoeftes van de gebruiker kunt vertalen naar softwareoplossingen. Hierdoor is werken in de IT ook bij uitstek geschikt voor mensen met goede communicatieve skills. Verder is creativiteit een belangrijke eigenschap omdat je altijd op zoek bent naar oplossingen voor vraagstukken van een organisatie. Iedere organisatie is anders en de kunst is om de softwareproducten hier zo goed mogelijk op af te stemmen.

 

Dynamische werkomgeving

Zeg je dynamiek, dan zeg je IT! Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in deze branche razendsnel op. Zo kan het dat producten waar jij aan hebt helpen ontwikkelen, binnen een aantal weken in gebruik genomen worden bij de klant. Ook verandert de klantwens continu en dit vraagt om veel creativiteit en flexibiliteit. Geen dag is dan ook hetzelfde. Hou je van veel afwisseling en variatie dan is werken in de IT echt iets voor jou!

 

Werken met mensen

Nu steeds meer processen gedigitaliseerd worden, komt de gebruiker meer en meer centraal te staan. Dat klinkt tegenstrijdig want werkzaamheden worden weg-geautomatiseerd toch? Dat klopt, maar de menselijke expertise wordt hierdoor alleen nog maar belangrijker. De kennis en expertise van de gebruikers is nodig om processen optimaal in te richten. Uiteraard blijven er ook altijd onderdelen in het proces die menselijke interpretatie behoeven. De kracht van een goed geautomatiseerd proces is dat het medewerkers in staat stelt hun tijd en aandacht te besteden aan die onderdelen van het proces waar zij de meeste waarde kunnen toevoegen. Vaak maakt dat het werk van deze medewerkers ook veel leuker en uitdagender want repeterende (saaie) handelingen worden hierdoor beperkt of compleet weggehaald.

Als je in de softwarebranche werkzaam bent is het belangrijk dat jij de klanten kunt overtuigen van de voordelen van procesautomatisering. Dan is het dus belangrijk dat je weet waar de behoefte van de klant ligt, welke bezwaren of vragen er spelen en uiteindelijk hoe je de klant de beste oplossingen kunt bieden op het gebied van automatisering. Je people-skills komen dan goed van pas!

 

Werkgelegenheid

Het is goed gesteld met de werkgelegenheid in de IT. Nergens zijn zoveel openstaande vacatures te vinden! Dat betekent volop carrièremogelijkheden en (niet geheel onbelangrijk) over het algemeen ook goede arbeidsvoorwaarden. Bovendien zijn in deze branche de skills vaak belangrijker dan het diploma dus dit biedt ook kansen om een carrièreswitch te maken.

 

Werken aan de toekomst

Wereldwijd vindt digitalisering in snel tempo plaats. Hierdoor ontstaan nieuwe functies en worden saaie, repeterende werkzaamheden weg-geautomatiseerd. Werken in de IT betekent dat je actief bijdraagt aan het vormgeven van toekomstige banen. Ook speelt de IT een belangrijke rol bij verdere globalisering, het ondernemen over de grenzen. Informatietechnologie maakt het mogelijk om buitenlandse vestigingen aan te sturen en communicatietechnologie ondersteunt het internationaal samenwerken.

Softwareproducten die nu ontwikkelt worden hebben invloed op de keuzes die bedrijven maken en daarmee ook op onze kenniseconomie. Hoe gaaf is het dat je als IT-er hieraan kunt bijdragen? Niet alleen door softwareproducten te helpen ontwikkelen maar juist ook door deze perfect te laten aansluiten op de behoeftes en processen van gebruikers. Werken in de IT is niet alleen toekomstbestendig maar zelfs toekomstbepalend.

 

Iets voor jou?

Denk je dat werken in de IT echt bij jou past? Bekijk dan snel onze vacatures!