spookfacturen

Spookfacturen herkennen en blokkeren

Geplaatst: 2 februari 2023

Heb je ooit een ongevraagde factuur ontvangen voor producten of diensten die je nooit hebt besteld? Dan kan het zijn dat je te maken hebt gehad met een spookfactuur. Criminaliteit vindt nu vaker online plaats dan voor de corona-uitbraak. Vorig jaar registreerde de politie bijna drie keer zoveel gevallen van internetcriminaliteit als in 2019. In dit artikel lees je meer over wat spookfacturen precies zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat je kunt doen als je ermee te maken krijgt.

 

Wat zijn spookfacturen nou precies?

Spookfacturen zijn facturen die zijn uitgegeven voor producten of diensten die nooit zijn geleverd of gebruikt. Dit kan gebeuren door bedrijven die willen frauderen en geld willen verdienen door het sturen van ongevraagde facturen aan mensen of bedrijven en proberen hen ertoe te bewegen het bedrag te betalen. Deze facturen kunnen er vaak professioneel uitzien en lijken op echte facturen, waardoor het moeilijk kan zijn om ze te herkennen. Soms bevatten ze ook bedreigingen of een vervalste betaalherinnering om mensen te dwingen om snel te betalen.

Spookfacturen kunnen in verschillende vormen voorkomen, zoals telefoonrekeningen, energierekeningen, abonnementen of verzekeringen. Ze kunnen bijvoorbeeld worden verzonden naar een particulier adres of naar een bedrijf. Ook kunnen ze worden verzonden via post of e-mail, maar ook zelfs via sms of telefoon.

Gelukkig zijn er manieren om spookfacturen te voorkomen en tegen te gaan. Het is bijvoorbeeld belangrijk om altijd goed na te gaan of een factuur juist is voordat je ermee akkoord gaat. Controleer of het bedrijf dat de factuur heeft verzonden echt bestaat en of de producten of diensten die op de factuur staan daadwerkelijk zijn geleverd. Als je twijfelt, neem dan contact op met het bedrijf om te vragen of de factuur klopt.

 

Hoe kun je spookfacturen herkennen?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om te zien of een factuur een spookfactuur is. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar:

  • De afzender: controleer of het bedrijf dat de factuur heeft verzonden echt bestaat en of je daadwerkelijk zaken hebt gedaan met dit bedrijf. Controleer hierbij op IBAN nummer, adresgegevens etc. Als je twijfelt, neem dan contact op met het bedrijf om te vragen of de factuur klopt.
  • De producten of diensten op de factuur: controleer of de producten of diensten die op de factuur staan daadwerkelijk zijn geleverd en of je ze hebt besteld. Als je niet zeker weet wat er op de factuur staat, vraag dan om uitleg of neem contact op met het bedrijf.
  • De factuurbedragen: controleer of de bedragen op de factuur kloppen met wat je hebt afgesproken met een bedrijf of met wat je verwacht zou moeten betalen. Als de bedragen anders zijn dan wat je had verwacht, neem dan contact op met het bedrijf om te vragen waarom dit het geval is.
  • Ongebruikelijke betaalmethoden: sommige spookfacturen bevatten vreemde of ongebruikelijke betaalmethoden, zoals het vragen om geld te storten op een buitenlands bankrekening of het aanbieden van korting als je snel betaalt. Als je twijfelt, vraag dan om een normale betaalmethode zoals een overschrijving naar een Nederlands bankrekening.
  • Bedreigingen of vervalste betaalherinneringen: sommige spookfacturen bevatten bedreigingen of vervalste betaalherinneringen om je onder druk te zetten om snel te betalen. Als je zo’n factuur ontvangt, negeer deze dan en neem contact op met het bedrijf of de autoriteiten als je twijfelt.
  • Ongevraagde facturen: als je een factuur ontvangt voor producten of diensten die je nooit hebt besteld, is dit vaak een teken dat het om een spookfactuur gaat. Weiger in dit geval om te betalen en neem contact op met het bedrijf om te vragen waarom de factuur is verzonden.

 

Hoe kan ImageCapture helpen spookfacturen te bestrijden?

ImageCapture kan je ontlasten van vrijwel al deze handelingen. De software kan helpen om spookfacturen te voorkomen door het gebruik van technologieën om facturen te analyseren en te verifiëren voordat ze worden goedgekeurd voor betaling. ImageCapture kan bijvoorbeeld het bedrijfslogo, de afzender en zijn gegevens, de bedragen en de datums op de factuur controleren om te zien of deze overeenkomen met de gegevens die het bedrijf al heeft over zijn leveranciers.

De software merkt direct als er iets niet klopt met de factuur. Wanneer het rekeningnummer dat fraudeurs op de valse factuur zetten, afwijkt van de correcte informatie die al in je administratie zit, wordt dit direct en duidelijk zichtbaar. Als er een afwijking wordt gedetecteerd, kan de software een waarschuwing geven en de factuur blokkeren totdat deze is geverifieerd door de juiste persoon binnen het bedrijf. Dit kan helpen om spookfacturen te voorkomen en om ervoor te zorgen dat alleen legitieme facturen worden betaald.

 

Een spookfactuur is gedetecteerd, wat nu?

Als je denkt dat je te maken hebt met een spookfactuur, negeer de factuur dan niet. Het is belangrijk om actie te ondernemen om ervoor te zorgen dat het bedrijf niet nog meer mensen oplicht. Als je zeker weet dat je te maken hebt met een spookfactuur, meld deze dan aan bij de autoriteiten of aan de betreffende branchevereniging. Zo kun je andere mensen waarschuwen en kun je ervoor zorgen dat het bedrijf gestopt kan worden.

Om spookfacturen te voorkomen, is het ook verstandig om voorzichtig te zijn met het delen van je persoonlijke en financiële gegevens. Geef bijvoorbeeld nooit je creditcardgegevens op als je niet zeker weet dat je met een betrouwbaar bedrijf te maken hebt.

 

Hoe kan ImageCapture je nog meer helpen?

Door gebruik te maken van ImageCapture, zorg je niet alleen voor een veiliger maar ook een sneller en gemakkelijker proces. Neem contact met ons op om meer te weten te komen over de mogelijkheden en voordelen!