Release ImageCapture 8.16

Geplaatst: 14 december 2020

Met de december release van ImageCapture sluiten wij het jaar af met een aantal mooie nieuwe features en koppelingen. In dit artikel worden de features van ImageCapture 8.16 kort behandeld. Meer informatie over de mogelijkheden van deze release voor jouw ImageCapture omgeving? Neem vrijblijvend contact met ons op dan informeren wij je verder!

Toevoegen van een bijlage met je mobiel

Dat je met de ImageCapture Webclient kunt fiatteren via ieder mobile device is je waarschijnlijk al bekend. Dit is vooral handig nu we zoveel thuis aan het werk zijn! Om het plaatsonafhankelijk werken nog beter te kunnen ondersteunen, wordt er continu doorontwikkeld aan de functionaliteit van onze webclient. Zo is het vanaf deze release mogelijk om vanaf je mobiel bijlages toe te voegen terwijl je aan het fiatteren bent. Je kunt bijvoorbeeld direct een foto maken van een pakbon of ander document dat je aan de factuur wilt koppelen. Er hoeft geen scanner aan te pas komen en het fiatteren verloopt zo nóg sneller en efficiënter!

Vertalen van de ImageCapture inrichting 

Voor bedrijven met buitenlandse vestigingen is het vertalen van de ImageCapture inrichting nu sterk geoptimaliseerd. Het is namelijk vanaf deze release mogelijk om je vertalingen in Excel aan te leveren en zelf (of met behulp van support) te importeren in ImageCapture. Hierdoor verloopt de uitrol van ImageCapture naar je buitenlandse vestigingen bijvoorbeeld vele malen sneller en kun je zelf de vertalingen van jouw ImageCapture omgevingen beheren.

Ondersteuning Web API Unit4

Unit4 gebruikers zijn ongetwijfeld al op de hoogte van het feit dat Unit4 per 1 januari 2021 stopt met de ondersteuning van de koppeling op basis van de Business Connector. Alleen koppelingen op basis van de Web API worden vanaf dat moment nog ondersteund en verder ontwikkeld. Daarom ondersteunt ImageCapture vanaf release 8.16 de koppeling met de Web API van Unit4 volledig, zodat er zonder problemen verder gewerkt kan worden met onze software. Via onze supportafdeling kun je een afspraak maken om je ImageCapture omgeving te (laten) updaten.

 

Meer informatie of de update aanvragen?

Voor meer informatie over ImageCapture 8.16 kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Voor relaties met een lopende onderhoudsovereenkomst wordt de update kosteloos beschikbaar gesteld. Neem hiervoor contact op met onze supportafdeling via het Scan Sys portal. Onze supportmedewerkers beoordelen samen met jou de mogelijkheden van deze update en of je deze zelf, of met behulp van betaalde consultancy (remote of onsite) kunt uitvoeren.

Vanwege het grote aantal aanvragen om de update door onze support professionals uit te laten voeren, dien je rekening te houden met een doorlooptijd van ca. 1 maand. Hou hier dus rekening mee bij het inplannen van de update van jouw ImageCapture omgeving.

Ben je nog geen klant van Scan Sys? Vul dan ons contactformulier in. Onze sales medewerkers kunnen je vrijblijvend informeren over de mogelijkheden van onze software voor jouw financiële administratie.