Geautomatiseerde factuurverwerking met Claever ERP

ImageCapture for Invoices is gebruiksvriendelijke scan en herken software voor de geautomatiseerde factuurverwerking met Claever, de branche ERP software voor voedselverwerkende bedrijven. De slimme ImageCapture software automatiseert het volledige proces van verwerken, fiatteren en archiveren van je inkoopfacturen. ImageCapture for Invoices integreert volledig met de software van Claever en maakt bij het verwerken van je facturen gebruik van alle stamgegevens en boekingslogica uit jouw administratie, zonder dat hiervoor periodieke synchronisatie nodig is. Je beheert je gegevens dus uitsluitend in Claever ERP! Verwerkte facturen worden direct gevalideerd en bij gebruik van workflow voor de digitale fiattering van je inkoopfacturen worden geblokkeerde boekingen aangemaakt in Claever ERP met het digitale document als bijlage.

De voordelen van geautomatiseerde factuurverwerking met Claever ERP 

  • Volledige integratie met Claever ERP
  • Integrale verwerking van papieren, PDF en XML facturen
  • Vergaande herkenning op factuur kop- en regelniveau
  • Matching van aankoopfacturen gerelateerd aan werk derden, materiaal, producten en transport
  • Geen papieren archief meer, documenten zijn direct opvraagbaar vanuit Claever ERP
  • Digitale fiattering met ImageCapture Workflow
  • Digitaal archief in ImageCapture

 

Het proces in ImageCapture

Inlezen

FACTUURVERWERKING MET Claever ERP -> SCANNEN OF INLEZEN

Facturen die per post binnenkomen worden gescand, facturen die per e-mail of e-invoicing binnenkomen worden ingelezen en verwerkt in ImageCapture. In deze fase kun je vrije velden zoals administratie en boekingsdatum toekennen. Stamgegevens uit Claever worden daartoe direct ingelezen, zonder noodzaak tot bestandsmatige uitwisseling van gegevens.

 

Coderen en matchen

FACTUURVERWERKING MET Claever ERP -> CODEREN en matchen

Voor facturen die betrekking hebben op diensten, biedt ImageCapture een automatisch boekingsvoorstel aan ter controle en verdere codering van de factuur. Dit voorstel wordt gebaseerd op beschikbare stamgegevens en boekingslogica uit Claever. Hierbij kan de factuur geboekt worden op “diensten-artikelen” uit Claever in combinatie met overige boekingsinformatie.

Voor facturen die regelmatig naar meerdere boekingsregels worden uitgesplitst, biedt geautomatiseerde factuurverwerking met ImageCapture for Invoices het voordeel van regelherkenning. Hiermee kan een ingelezen factuur direct als boekingsvoorstel met meerdere regels worden aangeboden.

FACTUURVERWERKING MET Claever ERP -> CONTROLEREN EN MATCHEN

Naast het verwerken van facturen zonder voorafgaande bestelling, kunnen inkoopfacturen van producten zoals vis, werk van derden en transport, direct gematcht worden op openstaande bestellingen en goederenontvangsten in Claever. Afwijkingen op prijsverschillen en nakomende kosten worden hierbij direct gesignaleerd. In dit geval kunnen de facturen worden opgenomen in de fiatterings-workflow van ImageCapture.

 

Robotic accounting


Het is mogelijk om facturen volledig geautomatiseerd te laten verwerken in ImageCapture, zonder dat hier menselijke interactie aan te pas komt. Dit kan met behulp van robotic accounting functionaliteit. Deze functionaliteit kan per crediteur of administratie ingesteld worden en bijvoorbeeld gebruikt worden voor inkooporderfacturen. Wanneer deze 100% matchen met de eerder geplaatste bestelling in Claever, kan de factuur automatisch worden geboekt. Ook UBL facturen kunnen op deze wijze volledig automatisch worden verwerkt, net als de facturen van door jou geselecteerde crediteuren. Bijvoorbeeld wanneer facturen maandelijks terugkerende kosten bevatten, of wanneer herkenning van deze facturen altijd 100% is.

Boeken

FACTUURVERWERKING MET Claever ERP -> BOEKEN EN ARCHIVEREN

Nadat de facturen zijn gecontroleerd en aangevuld, worden de boekingen aangemaakt in Claever ERP. De facturen kunnen direct worden geraadpleegd vanuit de boeking in Claever. Bij gebruik van workflow in ImageCapture worden de boekingen geblokkeerd voor betaling. Wanneer de facturen digitaal zijn goedgekeurd voor betaling, kunnen de boekingen in Claever worden vrijgegeven voor doorboeking naar uw financiële applicatie.

Fiatteren

FIATTERING MET IMAGECAPTURE WORKFLOW EN ARCHIEF

Tijdens de herkenning van de crediteur wordt, op basis van het procuratieschema in ImageCapture, ook direct de juiste autorisatielijst geselecteerd, waarbij rekening wordt gehouden met vooraf ingestelde drempelbedragen. Op basis van deze drempelbedragen worden facturen bijvoorbeeld alleen boven een bepaald bedrag ter goedkeuring aangeboden aan de directie.

Het procuratieschema kan naar keuze op basis van crediteur, administratie, het soort factuur of andere boekhoudkundige afhankelijkheden ingeregeld worden. Fiatteurs ontvangen automatisch een notificatie dat er facturen klaar staan in ImageCapture om te beoordelen met daarbij een link naar de ImageCapture Web client. De boeking is dan al ingeboekt in Claever met de status “geblokkeerd voor betaling”. Ook het digitale document is op dat moment al opvraagbaar vanuit de boeking in Claever.

Wanneer de fiatteur inlogt in ImageCapture wordt een volledig overzicht van nog te fiatteren facturen en facturen die in behandeling zijn getoond. Door de uitgebreide workflow functionaliteit kan de fiatteur niet alleen goedkeuren of afkeuren maar is het ook mogelijk om een vraag te stellen aan een collega, de factuur te delegeren aan een collega of deze over te slaan, bijvoorbeeld in afwachting van een antwoord van de leverancier. Bij het beoordelen van de factuur is alle actuele boekingsinformatie uit Claever zichtbaar, ook op logistiek niveau, zoals bestelnummer, prijzen en aantallen. Ook worden de fiatteurs die nog volgen in het beoordelingsproces getoond en alle audit trail informatie uit de voorafgaande processtappen.

Vanaf het moment dat de facturen in ImageCapture zijn geïmporteerd, maken ze onderdeel uit van het digitale archief, inclusief alle boekings- fiatterings- en procesinformatie. Het digitale archief in ImageCapture is met tekstlabels doorzoekbaar. De toegang tot de documenten in het digitale archief is zeer dynamisch in te regelen bijvoorbeeld op basis van boekingsvelden zoals administratie, grootboekrekening of bedrag. De archieffunctionaliteit kan worden uitgebreid met een managementrapportage tool. Hierdoor heb je altijd volledig inzage in de status van je facturen en hou je grip op kosten, doorlooptijden en betalingstermijnen van leveranciers. Naast de digitale archivering van je facturen in het archief van ImageCapture, is het digitale document compleet met audit trail ook direct opvraagbaar vanuit de boeking en diverse andere invalshoeken in Claever.

 

Top
Schrijf je in voor onze nieuwsbriefBlijf op de hoogte!

De automatiseringswereld staat niet stil. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets meer van onze laatste ontwikkelingen.